چهاردهمین نمایشگاه بینالمللی تخصصی متالورژی، فولاد، ریختهگری، ماشین آلات و صنایع وابسته (متالکس) که به نوعی نماد توسعه صنعتی ایران نیز به شمار میرود، با حضور ۱۵۰ شرکت در اصفهان آغاز شد.
به گزارش روابط عمومی شرکت نمایشگاههای بینالمللی استان اصفهان، این نمایشگاه از دهم تا سیزدهم شهریورماه ۱۴۰۱، از ساعت ۱۰ لغایت ۱۸ در محل برگزاری نمایشگاههای بین المللی اصفهان برقرار و پذیرای بازدیدکنندگان و علاقهمندان است. شرکتهای فولاد مبارکه، ذوب آهن اصفهان، فرانسوز یزد، فولاد زرند ایران و میدکو از جمله شرکتهای مهمی هستند که در این نمایشگاه حضوری فعال دارند.
احمد رضا طحانیان، مدیرعامل نمایشگاه بین المللی اصفهان در آیین افتتاحیه این نمایشگاه خبر از حضور بیش از ۱۵۰ شرکت از هشت استان کشور در این نمایشگاه داد. او همچنین گفت که چندین برند بینالمللی نیز در نمایشگاه حاضر هستند. به گفته طحانیان سعی شده که رویدادهای جنبی مختلفی از جمله تورهای ویژه نمایشگاهی در خلال نمایشگاه برگزار شود.
نمایشگاه، بستری برای توسعه ارتباطات تجاری
رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران در آیین افتتاح چهاردهمین نمایشگاه فولاد اصفهان گفت: در عصر تحریم به فناوری تولید دست پیدا کردیم، از صفر تا ۱۰۰ تولید فولاد در داخل کشور بومیسازی شده و نیازمند فناوری نیستیم.
بهرام سبحانی اظهار کرد: سالانه دو میلیارد تن فولاد در جهان تولید شده که ۵۰ درصد آن در چین تولید و نصف دیگر آن در کشورهای دیگر از جمله هند، کره جنوبی، آمریکا و ژاپن تولید میشود، ایران نیز طی سالهای اخیر جزء ۱۰ کشور برتر تولیدکننده قرار گرفته است.
وی ادامه داد: ظرفیت تولید فولاد در کشور ۴۰ میلیون تن است اما برخی عوامل فنی نظیر تکمیل نبودن زنجیره تولید، قطعی برق و غیره باعث شده که تولید فولاد کشور به اندازه ظرفیت نباشد. اگر بشود ۴۰ میلیون تن تولید را محقق کرد، ایران جایگاه ششم در تولیدکنندگان فولاد دنیا را به دست میآورد.
رئیس انجمن تولید کنندگان فولاد اضافه کرد: صنعت فولاد از نظر اشتغال و ارزآوری با هیچ صنعتی قابل قیاس نیست و ایران نیز به دلیل داشتن سنگ آهن و انرژی در منطقه جایگاه ویژهای دارد که دیگر کشورهای منطقه نمیتوانند با ایران رقابت کنند.
وی گفت: با این حال در فروش، صادرات و خرید ماشینآلات مشکلاتی وجود دارد، اما در عصر تحریم به فناوری تولید دست پیدا کردیم و از صفر تا ۱۰۰ تولید فولاد در داخل کشور بومیسازی شده و نیازمند فناوری خارجی نیستیم.
سبحانی تاکید کرد: در سند چشمانداز در افق ۱۴۰۴ قرار بوده به ۵۵ میلیون تن تولید برسیم که قطعا به دلیل برخی محدودیتها به آن نخواهیم رسید. اما تا ابد در کشور محدودیت منابع گاز و برق وجود نخواهد داشت و باید در این حوزه سرمایهگذاری شود. همچنین در بخش معدن نیز باید اکتشاف و استخراج صورت گیرد تا به ۵۵ میلیون تن برسیم.
وی فولاد را لوکوموتیوی دانست که همه صنایع را به حرکت در میآورد و توضیح داد: درکنار صنعت فولادصنایع بالادست و پایین دستی شکل میگیرد. در گذشته شرکتها وابسته به قطعات خارجی بودند، اما امروزه تمام شرکتهای فولادی قطعات خود را تولید میکنند. به عنوان مثال اخیرا قالبهای مسی به صورت دانشبنیان تولید شده که بخش مهمی از زنجیره را شامل میشود.
رئیس انجمن تولید کنندگان فولاد افزود: در زنجیره فولاد تمام مواد مصرفی از ماشینآلات و قطعات یدکی گرفته تا تجهیزات تولید در داخل کشور امکان تولید دارند. برای ۳۰میلیون تن تولید، حدود ۶۰۰ هزار تن نسوز مصرف میشود و اندک نسوزهایی است که وارد میشود.
سبحانی درباره برگزاری نمایشگاه متالکس خاطرنشان کرد: در متالورژی، ریختهگری و فولاد شرکتهای زیادی درگیر هستند و در نمایشگاه میتوان تجربیات و دستاوردها به نمایش گذاشت و مراودات را شکل داد. بسیاری از کارخانجات فولادی خبر از برخی قطعات تولیدی در داخل کشور ندارند که در نمایشگاه میتوان این مراودات را شکل داد.
لزوم افزایش سهم صنایع معدنی در اقتصاد کشور
مشاور وزیر امور اقتصادی و دارایی نیز در این مراسم گفت: جمع سهم معادن و صنایع معدنی در اقتصاد کشور حدود ۵ درصد است که برای صنعت جانشین نفت عدد کمی است.
حمیدرضا فولادگر اظهار کرد: علیرغم اینکه ایران ذخایر معدنی بسیار ارزشمندی دارد، اما سهم این صنعت در تولید ناخالص داخلی تنها 1.2 درصد است.
وی ادامه داد: جمع سهم معادن و صنایع معدنی در اقتصاد کشور حدود ۵ درصد است که برای صنعت جانشین نفت عدد کمی است. اعتقاد داریم نفت و گاز صنایع بین نسلی است که باید معادن جایگزین آن شود، اما سهم معادن در اقتصاد بسیار پایین است.
مشاور وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: توسعه معادن باید اولویت اصلی برای مسئولان و سرمایهگذاران باشد. ایران در این حوزه مزایا بسیاری از جمله در فناوری و نیروی انسانی دارد. امروزه متخصصان صنایع معدنی از جمله در زمینه فولاد در ایران وجود دارد و مواد اولیه و مصرفی و افزودنی ظرفیت بالایی در کشور نیز موجود است. فرزند ارشد صنایع معدنی فولاد است، اما از مس و آلومینیوم و دیگر کانیها نیز نباید غافل شد.
فولادگر بیان کرد: ظرفیت خوبی در فناوری و بومی سازی در ایران ایجاد شده و میتوان ادعا کرد که ایران میتواند از تولیدکنندگان برتر فولاد دنیا باشد. روزی کارخانجات فولادی از فناوریهای خارجی استفاده میکردند، اما امروزه شرکتها به معنای واقعی فولادساز شدند.
وی ادامه داد: امروزه تجهیزات لازم برای تجهیز و ساخت کارخانههای فولادی در کشور مهیا شده است. در زنجیره تولید فولاد از معدن تا تولید مشکل خاصی وجود ندارد.
عضو هیئت مدیره شرکت گل گهر گفت: مشکل اصلی که بر صنایع معدنی سایه انداخته، مشکلات اقتصادی است. در ماههای اخیر حوادثی اتفاق افتاده از جمله تاثیر جنگ روسیه و اوکراین همچنین فعالیتهای کشور چین به عنوان بزرگترین تولید کننده فولاد دنیا، بر صنعت فولاد تاثیر گذاشته است. در حال حاضر قیمت شمش فولادی زیر ۵۰۰ دلار آمده و تمام زنجیره را تحت تاثیر قرار داده است.
فولادگر تاکید کرد: در این شرایط مسئولان باید نگاه ویژه داشته باشند و با دقت تصمیمات را اتخاذ کنند. همچنین در ستاد تنظیم بازار و بورس نیز باید تصمیمات کارشناسی با تدبیر لازم انجام گیرد تا صنایع معدنی آسیب نبینند. نگاه در این حوزه باید جامع و زنجیرهای باشد تا از این بحران خارج شد.
صنعت فولاد نیازمند نیروهای جوان است
رئیس کمیسیون اقتصادی شورای اسلامی شهر اصفهان نیز در آیین افتتاح این نمایشگاه گفت: باید از نیروهای جوان و متخصص در صنعت فولاد استفاده شود و به جوانان اعتماد شود؛ نیروهای جوان ما بیش از این توان دارند و باید شرکتهای فولادی از جوانان حمایت کنند.
عباس حاجرسولیها اظهار کرد: اکنون ظرفیت تولید ۴۰ میلیون تن فولاد در کشور است اما ابتدای انقلاب این ظرفیت ۵۰۰ هزار تن بود.
وی با بیان اینکه استفاده از تولیدات فولادی برای اجرای پروژه های عمرانی در شهر ضروری است، افزود: باید کاربردهای مختلف فولاد برای مردم تبیین شود.
عضو شورای شهر اصفهان گفت: مقام معظم رهبری نسبت به تولید مسکن تاکید دارند و شرکت های فولادی باید برای برآورده شدن این نیازها فعالیت کنند.
حاج رسولیها گفت: ۴ روز زمان برای مدت این نمایشگاه کم است و باید بازاریابی و شبکه سازی بیشتر شکل بگیرد.
وی بیان کرد: باید از نیروهای جوان و متخصص در صنعت فولاد استفاده شود و به جوانان اعتماد شود؛ نیروهای جوان ما بیش از این توان دارند و باید این شرکتها از جوانان حمایت کنند.
تاریخ انتشار :
1401/6/12